21. dubna 2020

Česká zbrojovka dodá armádě až 39 tisíc ručních palných zbraní

Praha 21. dubna 2020 – Česká zbrojovka dodá armádě ruční palné zbraně a munici v hodnotě až 2,35 miliardy korun. Rámcovou smlouvu dnes podepsali náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka a Ladislav Britaňák, generální ředitel České zbrojovky.

Naším cílem je modernizovat armádu, ale v této těžké době také podpořit český průmysl a udržet pracovní místa,“ vysvětlil ministr obrany Lubomír Metnar. „Uzavřená rámcová smlouva umožní pořídit do roku 2025 pro naše vojáky až 39 tisíc ručních zbraní od renomovaného výrobce.“

Při maximálním plnění smlouvy získá armáda v následujících letech více než 16 tisíc útočných pušek BREN 2, přes 21 tisíc pistolí CZ P-10, přes 1600 podvěsných granátometů CZ 805 G1, téměř 100 kusů PDW CZ SCORPION a cvičnou munici. Nákup navazuje na smlouvy z let 2010 až 2016, kdy bylo pořízeno skoro 40 tisíc ručních zbraní od České zbrojovky.

Armáda České republiky požaduje jen tu nejlepší výzbroj. Tato zakázka je pro nás ujištěním, že děláme naši práci dobře a vytváříme kvalitní a inovativní produkty, které obstojí i na těch nejnáročnějších trzích ozbrojených složek. Zároveň se jedná o důležitý signál o významu investic do domácího obranného průmyslu, a to zejména v současné složité době, kdy se naplno ukazuje potřeba v maximální míře zajistit bezpečnost dodávek z domácích zdrojů,“ uvedl prezident České zbrojovky Group Lubomír Kovařík.

Je nám ctí, že můžeme uskutečnit další dodávky pro naši armádu, která je historicky jedním z nejvýznamnějších zákazníků České zbrojovky a také důležitou referencí na světových trzích. Navíc tato zakázka podpoří zaměstnanost, což považuji v současné situaci za klíčové jak pro firmu, tak i pro českou ekonomiku,“ doplnil Ladislav Britaňák.

Česká zbrojovka se sídlem v Uherském Brodě je dceřinou společností holdingu Česká zbrojovka Group. Vyrábí střelné zbraně pro civilní využití i ozbrojené složky na celém světě. Společnost exportuje do více než 90 zemí. V současnosti jsou střelné zbraně České zbrojovky široce využívány ozbrojenými složkami ve více než 40 zemích po celém světě.